Over Noha

Noha Obeid is geboren in Libanon, maar ontweek als jonge vrouw de burgeroorlog in haar geboorteland. Ze ging studeren in Lausanne en later in Parijs.

De reden was dat zij zich wil verbinden met de schoonheid van de wereld en daarom heeft zij de narigheid van de oorlog en chaos achter haar gelaten. Ze woont en werkt 45 jaar in Europa, waarvan 36 jaar in Nederland.

Creeren maakt haar blij en gelukkig, dan kan ze alle ellende even laten rusten. Dat dát zo is, voel je als haar werken bekijkt. De tegenstellingen in mooi en lelijk, transparant en massief, kwaad en goed, heden en verleden en abstract en figuratief. Zonder het een kan het andere niet bestaan is haar motto.

Noha Obeid werkt met natuurlijke materialen, zoals allerlei soorten steen, half edelsteen, brons en hout. Het veranderen van de materie is zó boeiend, vindt zij.
“Kunst komt uit gevoel. Als ik een steen heb, begin ik. Ik plan niets, het komt als vanzelf uit de ruwe vorm die mij intrigeert. En zo is ook mijn levensloop”, vertelt zij.
Zij heeft deelgenomen aan exposities in zowel binnen- als buitenland. Ook in haar eigen atelier zijn haar beelden te bezichtigen.

Noha 2016 - 2Noha 2016